Ledarskap, Verksamhetsutveckling

JOBBA SMARTARE, INTE HÅRDARE

– 10 sätt att sluta slösa på din personliga energi

energi_fyrbild

Använder du din tid till rätt saker? Här jobbar vi med att utveckla effektivitet och produktivitet utan stress.

Under den här workshopen får deltagarna konkreta tips på hur de kan jobba smartare och få det viktigaste, och ibland till och med mer, gjort genom att kämpa mindre, ha roligare och fokusera på rätt saker.

Ur innehållet:

  • 10 områden där du kan sluta slösa på din personliga energi
  • Bråttom eller viktigt? Inspiration från 80-20-regeln
  • Drömliv och vardagsstress: från motsatser till balans
  • Att-göra-listor vs Sluta-göra-listor
  • Att bli expert på att välja
  • Declutter; rensa i röran

Kombineras med fördel med workshopen om mening och mål. Tillsammans och var och en för sig bildar de en inspiration för att komma tillbaka på rätt kurs igen – och få påminnelser om det som vi egentligen vet är viktigt, men så lätt tappar bort i vardagsstressen.

Inspiratör

Föreläsare/workshopledare är Sprinds Jenny Eklund. Hon har fördjupat sig i ämnet under flera års tid, bland annat via coachklienter och genom satsningen mereffekt.nu, där hon ett par års tid skrev mängder Effektbrev och gjorde inlägg och intervjuer med andra människor – om hur man kan få mer effekt i livet och jobbet genom att tänka annorlunda och göra mindre. Här är hennes ord om varför hon vill jobba med ämnet.

– Det finns flera anledningar till att jag verkligen är engagerad i de här frågorna. En viktig nyckel finns i Dalai Lamas kända svar på frågan om vad som förvånar honom mest. “Människan. Hon offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar. Sen offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Och så är hon så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö. Och så dör hon utan att ens någonsin ha levt.”

Tyvärr har han rätt. De flesta av oss har levt såhär (för mig tog det många år att komma ur det), eller är mitt i det så kallade ekorrhjulet och tänket som leder till den här bilden. Jag möter ofta människor som upplever trötthet, livsstress, eller bara en allmän känsla av att inte räcka till allt som de skulle vilja (både mentalt och fysiskt). Och visserligen ligger en hel del orsaker i samhällsstrukturen som vi byggt upp, men det viktigaste jobbet gör vi själva. Det handlar om att ta hand om och värna om vår energi, våra tankar, vårt görande, så att det blir hållbart.

Jag har ägna flera år åt att hitta olika ledtrådar till hur man kan komma närmare lösningen. Hur kan man göra och tänka för att bli friare, få mer effekt av tillvaron, och samtidigt må bättre? Erfarenheterna från mig och många hundra andra personer har jag samlat runt en kärna med 10 tips om hur man kan sluta slösa på sin personliga energi och bättre balansera upp vardagsslitet med drömlivet.

Det känns viktigt och meningsfullt att kunna bidra med tips och inspiration till alla som upplever att det svårt att “få ihop allt”. Det blir mitt sätt att göra en insats.

Dessutom är det här saker jag själv ständigt måste och vill jobba med, utvecklas inom, för att kunna vara kreativ och för att orka i längden. Även om det nu är fem år sedan jag själv bröt mönstret så är det ingen resa jag kan göra en gång för alla, utan något som ständigt måste återerövras i vardagen.

Utgångspunkten för innehållet i mina workshops är att jag tror att de flesta egentligen redan vet hur de borde göra, men att man kanske inte alltid harverktygen, insikten och kanske det vanligaste: att inte prioritera eller orka ta tag i det. Där kan jag/vi komma in och ge nycklar, inspiration, påminnelse och en liten spark i baken. Jag har inte alla svar, men jag kan bidra med nycklar som jag vet fungerar för de flesta och jag använder mig av både egna och andras personliga exempel för att illustrera hur tokigt och rätt det kan bli.

Själv är jag tacksam för att få möjligheten att göra det här jobbet och möta så många människor med liknande erfarenheter, som delar med sig av sina tankar. Ger massor med hopp om att vi alla har möjligheten att förändra livet så att varje dag blir en vardag att hämta kraft ifrån!  

Webbtidning

Här kan du läsa mängder av artiklar och krönikor om ämnet:

Längd

0,5 dags workshop

Passar ihop med

Bra komplement till workshopen om  Mål & Mening eller Mitt ledarskap.

Inspirationsföreläsning

Det här ämnet finns också som inspirationsföreläsning, med titeln Mer drömliv, mindre vardagsstress – så kan du få balans, som vi hållit på konferenser, personaldagar, i föreningar och livsfrågeinspirerande sammanhang.

Sagt av deltagare, åhörare och arrangörer

“Jag är så tacksam för att jag och min väninna gick till fel sal och hamnade på din workshop idag. När vi skulle anmäla oss blev vi så besvikna att den var fullbokad, men nu gick vi till fel sal och så blev det helt rätt i slutändan. Tack för inspirationen och energikicken!”
/Deltagare i workshopen på Umeå kommuns hälsodagar

”Stort tack och wow! Vad bra du är! Det är så behagligt att lyssna på dig och du förmedlar så många användbara tankesätt att applicera på det egna livet. Jag känner mig inspirerad och stark efter din föreläsning. Det är som att det du säger sugs in i inte bara hjärnan, utan kroppen också. Knasig förklaring, men det är så det känns.
Det var så härligt att se att alla lyssnade så intensivt och det kändes att de verkligen tog till sig budskapet. Det var mycket, mycket uppskattat.”
/Victoria Kjellqvist, arrangör

“Dina tips borde få man höra påminnelser om varje dag! Det är ju sånt man egentligen vet, men det är så lätt att glömma bort i vardagsstressen”
/åhörare under inspirationsföreläsningen i samma ämne